Cellförändringar

Cellförändringar

Hos Sokolova Gynkliniken kan du lämna cellprov, och sedan få hjälp om det skulle visa sig att cellförändringar har uppstått.

Vad innebär cellförändringar?

Cellförändringar i livmoderhalsen uppstår om du någon gång blivit smittad av HPV (humant papillom virus) när du haft sex. Det är ett mycket vanligt virus som kan delas in i flera olika typer – de flesta är helt ofarliga och läker av sig själva, men det finns även några få typer som ger cellförändringar vilka i sin tur kan leda till livmoderhalscancer. Det kan ta lång tid innan cellförändringar utvecklas till cancer, vanligtvis tio till femton år.

Vem får ta cellprov?

Eftersom cellförändringar inte ger några symtom, och inte heller kan upptäckas genom ”vanliga” gynekologiska undersökningar, är det viktigt att gå på regelbundna cellprovskontroller. Landstingen erbjuder cellprovskontroller och skickar ut kallelser till alla i Sverige som har en livmoder och är mellan 23 och 64 år. Du kan även lämna cellprov hos barnmorska eller gynekolog.

Hur går en provtagning till?

Provet går snabbt och brukar sällan göra ont. Du träffar en barnmorska som ger dig information om hur provtagningen går till, och du får sedan ta av dig på underkroppen. Cellprovet tas sedan från slidan med plastspatel och en liten mjuk borste. Provsvaren kommer med brev hem till dig inom sex veckor.

Vad händer om cellförändringar upptäcks?

Cirka 95 av 100 cellprov visar inga förändringar, utan bedöms som normala. Om ett prov visar förändringar, brukar man dela upp dessa i grupper – lätta, medelsvåra och svåra. En lätt förändring kan behöva uppföljning och ytterligare tester, medan de två senare alltid kräver gynekologisk undersökning och vanligtvis även behandling på sjukhus eller gynekologisk mottagning.

BOKA TID