HORMONRUBBNINGAR

Hos Sokolova Gynkliniken kan vi hjälpa dig som har drabbats av hormonrubbningar av olika slag.

Vad är en hormonrubbning?

En hormonrubbning är en vanlig, endokrin sjukdom som uppstår när hormonkörtlarna inte fungerar som de ska, och ger ofta höga eller låga hormonvärden i blodet. Rubbningen orsakas av att någon av kroppens hormonkörtlar är över- eller underaktiv, till exempel sköldkörteln, binjurarna, könskörtlarna eller hypofysen. Hormoner som kan rubbas av endokrina sjukdomar är till exempel insulin, kortisol, könshormon, tillväxthormon, adrenalin och melatonin.

Symptom vid hormonrubbningar

En hormonrubbning kan beskrivas som en kemisk obalans, och det kan ta lång tid innan man känner några symptom. Symptomen är i regel vaga, och i många fall har den drabbade inte haft en tanke på att det är en hormonrubbning som ligger bakom. Några utmärkande drag är:

  • Kronisk trötthet
  • Orkeslöshet
  • Värk i kroppen
  • Klimakteriebesvär
  • Viktuppgång
  • Håravfall
  • Försämrad hy

Får endast kvinnor hormonrubbningar?

Även män kan drabbas av hormonrubbningar, men det är i regel betydligt vanligare bland kvinnor. En förklaring kan vara att en kvinna ofta går igenom större hormonomställningar, såsom menstruation, graviditet och klimakteriet.

Bioidentiska hormoner vid hormonrubbningar

Hormonrubbningar av olika slag kan utredas och behandlas, vilket gör att det går att återfå normal hormonbalans och ett liv utan besvär. Sokolova Gynkliniken erbjuder bland annat konsultationer vid hormonrubbningar och receptförskrivning av bioidentiska hormoner mot övergångsbesvär, PMS och andra hormonrubbningar. Bioidentiska hormoner har samma molekylära struktur som de hormoner som tillverkas i kroppen, och har därför visat sig mycket effektiva som behandling vid hormonrubbningar.